0

Madde Nitelikleri Nelerdir

Madde kütlesi ve hacmi olan, evrende yer kaplayan tüm varlıklara verilen isimdir. Katı, sıvı ve gaz halinde oluşum göstermektedir. Sıvı maddeler şekil alabilir özelliklere sahiptir. Şekil alan maddelere ise cisim adı verilmektedir.

 

Maddenin özellikleri

Maddeler birbirinden ayrılır ve her birinin farklı özellikleri vardır. Renkli ve renksiz maddeler, kokulu ve kokusuz maddeler, sert ve yumuşak olmaları onları birbirinden ayıran temel özellikler arasındadır. Katı maddeleri kendilerine has bir şekilleri vardır. Masa, sandalye, koltuk, yatak buna örnek gösterilebilir. Su sıvı bir maddedir. Sıvı maddeler bulundukları kalıbın şeklini alacaklardır. Örneğin şişede duran su şişesinin şeklini almıştır. Süt de sıvı maddeler arasındadır. Su renksiz, süt renkli sıvı maddeler arasındadır. Tüm sıvı maddeler için aynı cümleleri kullanabiliriz. Renkli veya renksiz olan maddeler gözlük camları, renkli şişeler örnek olarak verilebilir. Pencere camı, araba camı ve şeffaf maddelere ise saydamlığa örnek olacak maddeler arasındadır.

 

Maddenin görülebilen özellikleri

Madde görme, işitme, koklama, dokunma ve tat alma özellikleri ile algılanırlar. Örnek olarak bir maddenin opaklığı görme, pürüzlü hali ilse dokunarak anlaşılabilmektedir. Parlak-mat, pürüzlü-pürüzsüz, sağlam-kırılgan, suyu çeken-suyu çekmeyen, tatlı-acı, kokulu-kokusuz ve renkli-renksiz özellikleri ile tanınmaktadır.

maddenin-özellikleri

Parlak-mat maddeler üzerine düşen ışığı iyi yansıtan maddeler parlak, üzerine düşen ışığı yansıtmayan maddelere de mat adı verilmektedir.

Pürüzlü-pürüzsüz maddeler yüzeyinde çıkıntı olan maddelere pürüzlü, olmayan ve düz olan maddelere ise pürüzsüz adı verilmektedir.

Sağlam-kırılgan herhangi bir dış darbeye karşı dayanıklılık gösteren maddelere sağlam, dayanıksız olan maddelere ise kırılgan adı verilmektedir.

Suyu çeken-çekmeyen suyu içine çeken maddelere suyu çeken, suyu içine almayanlara ise suyu çekmeyen madde adı verilir.

Tatlı-acı maddelerin tadına bakarak acı, ekşi veya tatlı olup olmadığını anlayabiliriz.

Kokulu-kokusuz bir çok maddenin belirlenmiş olan algısal kokularını tanıyabiliriz. Kolonya, parfüm bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Renkli-renksiz maddelerin hangi renge sahip olduğunu görerek ayırt edebiliriz. Renkli veya renksiz maddeler renk bakımından ayırt edilebilir. Fakat renkleri aynı olan maddeler birbirinin aynı olmayabilir. Örneğin beyaz renge sahip olan şeker ve tuzu, tatları bakımından ayırabilir, renkleri bakımından aynı kategoriye koyabiliriz.

 

Diğer arama sonuçları:

  • maddenin nitelikleri
  • maddenin nitelikleri nelerdir
  • bir maddenin saglam olup olmadigini hangi ozelligine bakarak anlariz
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir