0

Bölgelerimizi Tanıyalım

Ülkemiz 7 coğrafi bölgeye ayrılmaktadır. Büyük ve zengin bir yelpazeye sahip olan Ülkemizi daha yakından tanıyalım. Öncelikle yeryüzü şekilleri, bitki örtüsü, iklimi, nüfusu, ekonomik özellikleri farklılık göstermektedir. Bu özelliklere göre coğrafi bölgeler oluşmaktadır.

Türkiye’nin 7 Bölge İsimleri ve Özellikleri

  • Karadeniz Bölgesi
  • Marmara Bölgesi
  • Ege Bölgesi
  • Akdeniz Bölgesi
  • İç Anadolu Bölgesi
  • Doğu Anadolu Bölgesi
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir.

Karadeniz Bölgesi

Kıyı bölgesi ile ismini Kuzeyinde bulunan Karadeniz’ den almaktadır. Marmara Denizi’ nin doğu ve kuzeydoğu bölümleri Karadeniz iklimini yaşamaktadır. Oldukça yağışlı geçen, yazların serin kışları ılık olduğu Karadeniz bölgesi, Ülkemiz’ de en çok yağış alan bölgedir. Yoğun yağış aldığından dolayı, gür ve sık ormanların yer almaktadır. Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya ve Çoruh olmak üzere önemli akarsulara sahiptir. Küre, Ilgaz ve Köroğlu dağ sıralarını oluşturmaktadır. Fındık, kivi ve çay ise Karadeniz bölgesinde yetiştirilen en değerli kaynaklar olarak ilk sırada yerini alır.

Marmara Bölgesi

Marmara Denizinden ismini alan Marmara Bölgesi, tarihi ve coğrafi güzelliklere sahiptir. Çanakkale Boğazı’ nın ikiye böldüğü Doğu torakları Asya kıtası, Batı toprakları Avrupa kıtasına ait olmaktadır. En önemli sanayi şehri İstanbul’ dur. Diğer Bölgelere kıyasla nüfusun en yoğun olduğu bölgedir. Ülkemizin Avrupa’ ya açılan kapısı olan Marmara, iklim çeşitliliği bakımından da ayrıcalıklı özelliklere sahiptir. Buna göre tarım ürünleri de çok çeşitli olmaktadır. Sanayi, ulaşım, tarım bakımından oldukça gelişmiştir. Bölgede ayçiçeği, şeker pancarı, üzüm, mısır, buğday, zeytin ve tütün üretimi ilk sırada yer almaktadır.

Ege Bölgesi

Adını Ege Denizin’ den alan bölge, dağlık kıyılara dik uzanmaktadır. Kıyı kesimlerde Akdeniz iklimi, iç kesimlerde karasal iklim hakimiyetini korumaktadır. Ege Bölgesi girintili ve çıkıntılı olmasından dolayı, kıyı uzunluğu en fazla olan bölgemizdir. En önemli akarsuları Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Bakırçay olmaktadır. Topraklarının verimli olması nedeniyle, ürün çeşitliliği çok fazladır. Sanayi, ticaret, turizm ve nüfus bakımından Marmara bölgesinden sonra ikinci sırada yerini alır. Tütün, pamuk, üzüm, incir, zeytin en verimli olan tarım ürünleri arasındadır. Sanayinin oldukça gelişmiş olduğu bölge İzmir ve çevresi olmaktadır. Yaz turizmi bakımından oldukça gelişmiştir. Geniş kumsalları ve kıyıları nedeniyle, yerli ve yabancı turistin akın ettiği bölgelerden biridir. Özellikle Efes, Bergama, Milet doğal güzellikleri nedeniyle zengin kaynaklara sahiptir.

Akdeniz Bölgesi

Türkiye’nin güneyinde yer alan, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen bir iklime sahiptir. Toroslar bölgede genişçe yer kaplamaktadır. Ayrıca Ülkemizin en uzun sıradağları olmaktadır. Dağlık ve engebeli olan bir bölgedir. Aksu, Ceyhan, Seyhan en önemli akarsuları olmaktadır. Kıyılarda ve ovalarda toplanan nüfusa sahiptir. Bitki örtüsü maki olan Akdeniz bölgesi, defne, zakkum ve mersin hiçbir mevsim yaprağını dökmemektedir. Kıyı kesimlerinden turunçgiller, pamuk, yer fıstığı, susam, muz yetiştirilirken, iç kesimlerde ise tahıl, şeker pancarı haşhaş yetiştirilmektedir. Bölgede özellikle yaz turizmi erken başlayıp geç bitmektedir. İklimin neticesinde gelişen bu oluşum, turistleri ve tatilcileri memnun etmektedir. Turizmin en yaygın olduğu ve geliştiği bölgeler arasındadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Türkiye’nin Güneydoğu kesimini oluşturduğu için, ismini buradan almaktadır. Geniş düzlüklere ve tarım alanlarına sahiptir. Akdeniz bölgesine yakınlığı ile Akdeniz iklimi, Doğu ve orta taraflarında ise karasal iklim hakim olmaktadır. Sıcak ve kurak olan yaz mevsiminde buharlaşma çok fazladır. Bu nedenden dolayı tarımda sulamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Başlıca akarsuları Dicle ve Fırat olmaktadır. Nüfus açısından sonuncu olsa da, yoğunluk oluşmaktadır. Özellikle şehirlere göçler nedeniyle, nüfusta artış yaşanmaktadır. Bölgede tarım ve hayvancılık en önemli geçim kaynağıdır. Kırmızı mercimek, tütün, tahıl, pamuk, buğday, şeker pancarı, pirinç, mısır yetişmektedir. Özellikle Antep fıstığı bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biri olmaktadır. Sanayi olarak Gaziantep ve çevresinde yoğunluk oluşmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi

Ülkemizde yükseltisi en fazla olan ve dağlık bölgesi en yoğun olan Doğu Anadolu bölgesidir. İklimi karasal olduğu için, kış aylarının en sert ve soğuk geçen bölgesidir. Bu nedenle tarıma elverişli olmamaktadır. Hayvancılık ilk sıraya çıkmaktadır ve bölgenin geçim kaynağı olmaktadır. Yüzölçümü bakımından Ülkemizin en büyük bölgesine sahiptir. Fakat buna rağmen nüfusu en az olan bölgemiz de yine Doğu Anadolu olmaktadır. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı dağı bu bölgemizde yer alır. Aras, Dicle, Fırat, Zap en önemli akarsuları olmaktadır. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van gölü bölgemizde yer almaktadır. Kayısı üretiminden ilk sırada yer almaktadır. Zengin maden yataklarına da sahip olmaktadır. Doğal bitki örtüsü ise bozkır olan bölgede, iklimin etkisiyle taş evler görülmektedir.

İç Anadolu Bölgesi

Ülkemizin ortasında yer alan ve geniş düzlüklere sahip bölgemizdir. Burada tarım oldukça öne çıkmaktadır. Hizmet sektörü, turizm, ticaret ve sanayi gibi faaliyetler başkent Ankara’ da ön plana çıkmaktadır. İç Anadolu Bölgesi Türkiye’nin ikinci büyük bölgesi olmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelere sınırı vardır. Bölgede yağışın az olması , tarıma dayalı faaliyetlere sınır getirmiştir. Tarım ürünleri bu nedenle az çeşitliliğe sahiptir. Bölgede tahıl başlıca üretilen kaynak olmuştur. Şeker pancarı, nohut, mercimek, soğan, patates ve çeşitli sebze ve meyvelerinde üretimi sağlanmaktadır. Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz gölü İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Hasan dağı, Melendiz, Karacadağ, Erciyes bu bölgede yer alır. Nüfus bakımından da ikinci sırada yerini alır. Konya Ovası Ülkemizin en önemli tahıl kaynağı olmaktadır. Ekonomik ve tarım faaliyetleri bakımından geniş ova ve platolara sahip olduğu için uygunluk göstermektedir.

Bolgelerimizi taniyalim

Diğer arama sonuçları:

  • bölgelerimiz
  • Türkiye 7 bölge Harita
  • yedi bölge türkiye haritası
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir