0

Erozyon Nedir? Nasıl Önlenir?

Erozyon verimli toprakların çeşitli etkenlerden dolayı aşınıp yok olmasıdır. Aşınmasını ve yok olmasını sağlayan etkenler kuvvetli rüzgarlar, Çok uzun süren yağışlar ve akarsu gibi etkenlerin devreye girmesiyle erozyon meydana gelecektir. İklim faktörleri, bitki örtüsü, toprağın yapısı da erozyonun şiddetini belirleyen unsurlardan biridir. Erozyon toprağın aşırı ve yoğun olarak işlenmesinden kaynaklanır. Düzensiz yağışlar, dağınık ve düzensiz yerleşme, Kaçak ağaç kesimleri, iklimin etkisi, ormanların yok edilmesi, meraların tahrip edilmesi, toprağın eğime paralel sürülmesi erozyonun olmasına kaynak olan etmenlerdir. Fakat önlenemez ve önüne geçilemeyen unsurlar değildir.
Erozyon nasıl önlenir

Erozyonu önlemek için alınması gereken tedbirler imkansız değildir. Ormanları korumak, yeterince ağaçlandırma yapılmalı, araziler enine sürülmeli, çıplak ve eğimli yerlere teraslama yapılmalıdır. Tarla açma gibi sebeplerden dolayı ormanlar tahrip edilmemelidir. Rüzgarın çok etkili olduğu alanlara, hızını azaltmak için engeller yapılmalıdır. Akarsu yatakları ıslah edilmemelidir. Halk bu konuda yeterince bilinçlenmeli ve erozyona karşı önlem almak için tedbirler almalıdır. Çıplak olan araziler ağaçlandırılmalıdır. Barajların su toplanma alanları ağaçlandırılmalıdır. Toprağın fiziksel ve kimyasal nedenlerden dolayı çölleşmesini önlemek için ağaçlandırma yapılmalıdır.
erozyon_nedir_nasil_önlenir
Erozyon sadece toprağın üst tarafında olmamakla birlikte göl tabanlarında, akarsu yataklarında da meydana gelmektedir. Akış hızı çok yüksek olan akarsularda sürekli dibi aşınır ve toprak su ile taşınmış olur. Heyelan toprağın taşınmasını sağlayarak erozyona neden olur. Türkiye’ de bir çok kişiyi tehdit eden erozyonun önüne yeterince ağaçlandırma yaparak, ormanlarımıza sahip çıkarak önlem almış oluruz.

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir