1

Karışımlar ve Karışımların Ayrılması

Karışımlar bazı yöntemler ile kendisini oluşturan maddelere ayrışabilirler. Süzme ile ayrılma, eleme, çöktürme, yüzdürme, buharlaştırma, mıknatısla ayrılma yöntemleri karışımların ayrılmasını sağlayacaktır.

Süzme ile ayırma: Birbiri içinde çözünmeyen katı ve sıvı karışımları ayırmak için kullanılır. Suyun içine atılan tebeşir tozu süzme ile ayrılabilirler. Süzme yönteminde kullanılan süzgecin delikleri, süzülecek olan maddenin taneciklerinden küçük olmalıdır. Bu yöntemle sıvı maddenin deliklerden geçip, iri parçaların süzgeçte akması sağlanır.

Eleme: Tanecikler bakımından büyüklükleri farklı olan katı-katı karışımların ayırt edilmesinde kullanılır. Kum ve çakıl taşları örnek olarak gösterilebilir.

Çöktürme: Sıvı içinde asılı kalan maddelerin birbirinden ayrışmasında kullanılır. Çamurlu su beklediği zaman, içinde bulunan toprak dibe çökecektir. Bu şekilde sudan ayrılmış olacaktır. İçme suyunu kullanırken çöktürme ve süzme yönteminden yararlanılmaktadır.

Yüzdürme: Yüzdürme yönteminde kullanılan katı maddelerin suda çözünmemesi gerekmektedir. Suda batan maddelerden oluşan katı karışımların ayrışmasında kullanılan bir yöntemdir.

Buharlaşma: Birbiri içinde çözünen katı-sıvı maddelerin karışımlarını ayırmada kullanılır. Tuzlu suyu bir kabın içinde ısıttığımız zaman, su buharlaşır fakat tuz kabın içinde kalır. Buharlaşma yöntemiyle tuz gölünden tuz elde edilebilmektedir. Meyvelerden reçel yapılır, sütten süt tozu elde edilir.

Mıknatısla ayırma yöntemi: Bu yöntemler mıknatısla çekilebilen maddeleri çekilemeyenlere göre ayıt edebiliriz. Kükürt tozları ve demir tozlarını karıştırıp mıknatısla çektiğimiz zaman, demir tozları mıknatısa yapışacaktır.karisimlarin_ayrilmasi

Diğer arama sonuçları:

  • karışımların ayrılması nedir
  • karışımların ayrılması
  • karışımlar ve karışımların ayrılması
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir