0

Ev Tozu Akarı Nedir? Alerjik Belirtileri Nelerdir?

Ev tozu akarları nedir

Ev tozu akarları gelişmiş toplumların en sık yaşadığı alerji çeşitlerinde biridir. Oldukça yaygındır ve görülmesi çok zor olan canlılardan biridir. Nevresim, halı, mobilyalar, perde, oyuncaklar, peluş, nevresimler üzerinde bulunurlar. Ev akarlarının varlığı özellikle çocuklarda görülen ev akarları alerjisine, yani solunum yolu alerjisine neden olmaktadır. Ev akarları nemli ortamları çok severler ve bu ortamlarda yuva kurup uzun süre barınmaya başlarlar. Çocuklar için tehlike çanları çalar ve astım hastalığını tetikleyen olumsuzluklara davetiye çıkarır. İnsan derisinden dökülen ölü hücrelerle beslenen bu zararlı canlılar ev tozlarıyla beraber havaya yayılırlar. Eklembacaklılar sınıfında yer alan küçük fakat zararlı üyeleridir. Gözle görünmez fakat varlığını hissettirirler. Akarların dışkısı bir süre sonra kuruyarak toz haline dönüşür ve solunum yolu ile ciğerlerimize dolar. Alerjik bünyeye sahip olan kişilerde hemen etkisini göstererek belli şikayetlerin sebebi olurlar. Yani alerjik astım hastalıkları için risk faktörü olmaktadırlar.

ev_tozu_akari_nedir

Ev akarları alerji belirtisi

Ev akarları özellikle küçük yaştaki çocukların üzerinde astıma kadar ilerleyen bir etki yaratıyor. Gözle görülmeyen tehlike sağlığı tehdit ediyor, ve solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Eviniz ne kadar temiz olsa da, gözle görülmeyen bu canlılar, yatağınızda ölü derilerden, kepek ve saç kılı ile beslenecektir.

Ev akarları ile mücadele

Ev akarlarıyla mücadele için öncelikle doğru yöntemleri öğrenmek gerekiyor. Sağlıklı yaşamak için evimizden daha güvenli bir ortam olmaz. Bu güveni artırmak ve gönül rahatlığıyla halılarımız üzerinde gerekirse oturmak, yatağımızda üzerimizde karıncalanma hissi yaratan ve en önemlisi solunum yolu alerji hastalıklarına yakalanmamak için ev akarlarını evimizden göndermemiz gerekmektedir. Evde sağlıklı bir ortam oluşturmak için akarlarla mücadele edilebilir. Akarlardan korunmak için ev her gün havalandırılmalı, yatak yastık yüzü düzenli olarak değiştirilmelidir. Emiş gücü yüksek süpürge ile halıları her gün süpürmeli mümkünse antibakteriyel halılar tercih edilmelidir. Evde pelüş, içi tüylü oyuncak bulundurulmamalı, varsa sık sık yıkanmalıdır.

Ev tozu alerjisi geçici midir

Ev tozu alerjisi dikkat edildiği zaman geçici olabilmektedir. Özellikle alerji hastalarının hayat kalitesini düşüren, sağlıklarını sekteye uğratan oluşumlardır. Kronik bir hastalıktır ve önlem alınabilmesi söz konusudur. Bazı kişilerin ise bu semptomlardan hiç etkilenmedikleri bilinmektedir. Ev akarları oluşumuna karşı önlem alabilmek ve bu sancılı süreci hafifletmek için alınacak önlemleri dikkate almak gerekmektedir. Sabaha kadar soluduğunuz yatak odanızdaki havanın temiz olması için, gün içinde havalandırmanız gerekmektedir. Yastık ve çarşaflar haftada bir defa 60 derecede yıkanmalı ve mutlaka ütülenmelidir.

 

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir