0

Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Kireçlenme belirtileri vücudun eklem fonksiyonlarını rahat kullanabilmesini engeller. Zorlanan yapıda kireçlenme ortaya çıkar ve günlük hayatı sekteye uğratır. Kireçlenme bir çok kişide yaşanılan ortak eklem sorunlarından biridir. Kireçlenme de kalsiyum tuzlarının birikmesi sonucu görülür. Kireçlenmeyi tetikleyen ve destekleyen bir faktör de hayatımızda varlığını korumaktadır. Oldukça yaygın olan eklem ağrıları 60 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Hareketin serbest yapılmasını sağlayan kıkırdak yıpranması sonucu bozulma meydana gelir. Bu durumda yürümek, merdiven inip çıkmakta zorlanmalar, yataktan kalkarken belirti veren şiddetli eklem ağrıları bütünlük sağlayarak, iş ve sosyal hayatı olumsuz yönde etkilerler. Yapılan bu hareketler eklemlere ayrıca yük bindirir ve rahatsız edici unsurları beraberinde getirir.

 

Kireçlenme belirtileri

Kireçlenme bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Yaygın olarak görülen ve kişiden kişiye değişim gösteren rahatsızlık, yaşa bağlı olarak da derecesini değiştirecektir. Kireçlenme sabah yataktan kalka düzenini bile olumsuz etkiler. Tutulmuş eklemlerin açılması saatler sürebilir. Bu da kişilerin güne olumsuz başlamalarına davetiye çıkarır. Eklem ağrıları bel, el, kol, kalça, diz ve ayaklardır. El işlerine bağlı tüm hareketleriniz gün içinde kısıtlanır, parmaklarınız kitleniyormuş hissi verir. Merdiven inip çıkma konusunda oldukça zorlanır, bir nesneyi kavramadaki kolaylığınız seviye kaybeder.

 

Kireçlenme nedenleri

Kireçlenme yaş, kilo, genetik, yanlış yapılan egzersizler ve çevresel faktörlerin desteklemesiyle oluşan eklem aşınmaları ve ağrılarıdır. Genetik faktöre bağlı olarak gelişim gösteren rahatsızlık kıkırdak oluşumunda görev alan protein üretiminden sorumlu genler görevini tam anlamıyla yerine getirememektedir. Genç yaşlarda eklem ağrıları belirginleşmeye ve yaşam kalitesini düşürmeye başlar. Kilo ise vücudun yükünü taşıyan kalça ve dizler de direk olarak etkilenecek bir unsur teşkil eder. Bu baskıya fazla dayanamayan dizler ve kalçalar, kireçlenmeye davetiye çıkarır. Egzersiz sadece doğru yapıldığı zaman amacına hizmet edecektir. Yanlış yapılması kıkırdak ve eklemlere ciddi zararlar verecektir. Çevresel faktörler ise romatid artrit, diyabet ve tiroid besinin az çalıştığı durumlarda kireçlenme üzerinde etkin rol oynamaktadır.

kireclenme_belirtileri_tedavisi

Kireçlenme tedavisi

Kireçlenmeyi tedavi edebilmek ve eklemleri açabilmek için öncelikle uzman doktordan tavsiyeler almak ve uygulamak gerekmektedir. Fizik tedavi programları bu konuda oldukça etkin çözümler getirecektir. Hastanın şikayetlerinde azalma, kasların gevşemesi ve açılması, kasların güçlenmesi için çalışma, kilo kontrolü de iyileştirici süreçler arasındadır. Sık sık yürüyüşler yapmak, doğru egzersiz programları uygulamak, vücudu hantallığa alıştıracak yağlı ve şekerli besinleri tüketmemek tedavinin daha kısa sürede cevap vermesini sağlayacaktır.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir