0

Uyku Apnesi Nedir? Nasıl Önlem Alınır?

Uyku apnesi bir çok nedenden dolayı oluşum göstermektedir. Aşırı sinirlilik, depresyon, yorgunluk, yüksek tansiyon ve kontrol edilemeyen şişmanlık uyku apnesi olabilir. Uyku apnesinin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi halde ilerleyen yıllarda ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte uyku apnesi çeşitli cihazlarla tedavi edilmektedir. Bedenin ve zihnin dinlenmesi sadece kaliteli bir uyku süreci ile mümkün olmaktadır. Fakat uyku apnesi ile vücudunuzu oldukça yorgun hissederek güne başlarken ciddi enerji kayıpları yaşarsınız. Yaşamsal gerekliliğinizi kaliteli biçimde değerlendirmelisiniz. Uyku sırasında solunum duraklamalarının yarattığı ve uyku düzeninde ciddi bozulmalara sebebiyet veren hastalıktır.

 

Uyku apnesinin belirtileri

Gündüz uykulu olma hali, geceleri uyurken çok gürültülü horlama, Geceleri nefes almada kesiklikler, baş ağrıları, hafıza kaybı, yorgunluk hali uyku apnesinin belirtileridir.

 

Uyku apnesi için önlem

Uyku apnesinden kurtulmanın belirli ölçülerde tedavisi mümkündür. Öncelikle yaşam tarzınızda değişiklik yapabilirsiniz. Yeterince uyuyun uykunuzu kaliteli almaya dikkat edin. Düzenli uyku saatlerinizi alışkanlık haline getirin. Yatmadan önce teknolojik aletlerden uzak durun ve zihninizi yoracak aktivitelerden uzak durun. Uykuya yatmadan önce ılık bir duş alarak vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Sessiz ve sakin bir ortamda uyku için gerekli donanıma sahip olun. Yatmadan önce kafein içeren ve enerji veren içeceklerden uzak durun. Sigarayı bırakın ve sağlıklı bir yaşam sürecine adım atın. Sigara dumanı solunum yollarını tıkıyor, yeterli oksijen alımını zorlaştırıyor. Fazla kilolarınızdan kurtulun ve nefes alma sisteminizi rahatlatın. Alkolden uzak durarak beyin faaliyetlerinizi yormayın. Uyku apnesinin şiddetine göre doktorunuza başvurup, gerekli ve etkili tedaviyi başlatabilirsiniz.

 

Uyku apnesi tedavi edilmezse ne olur

Uyku apnesi tedavi edilmediği zaman çeşitli ve ciddi hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Kalp krizi riski artar, yüksek tansiyon, aşırı yorgunluk, depresyon, sinirlilik, uykuda ölüm, uykuda terleme, sık idrara çıkma, şişmanlama ve düzensiz kalp atışları uyku apnesinin tedavi edilmediği zaman yaşanabilecek oluşumlardır.uyku_apnesi_nedir

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir