12

Gelenek ve Görenek Nedir?

Gelenek ve görenek her toplumun geçmişten gelen davranış biçimi ve tutumunu anlatan öğelerdir. Kuşaktan kuşağa aktarılan, dededen toruna anlatılan, hayata karşı tutumu belirli ölçülerde tanımlayan ananelerdir. Türk toplumunun da kendi yapısını anlatan gelenekler, yaşam boyu devam edecek bir kültürün kalıplaşmış resmidir. Her toplumun bilincini, dokusunu yansıtan, değişmez kurallar bütünüdür. Toplumların varlığını ve başka Milletlerden ayıran biçimdir. Evlilik törenleri, kına geceleri, kız isteme, kına türküleri, asker uğurlama, doğum, ölüm ve bayram gelenekleri her toplumun anlayışına göre devam etmektedir.

Gelenek ve Görenekler Nelerdir?

Bayram gelenekleri: Bayramlardan önce gelen arefe gününde evler temizlenir ve bayram hazırları başlar. Bayramda küçükler büyüklerini ziyaret eder, küsler barışır, eşi dost ve akrabalar toplanır, bayram yemekleri yenir.

Evlilik törenleri: Evlilik törenlerinden önce yapılan kına geceleri, gelinin evden çıkarken ailesiyle vedalaşma anlamındadır. Evlilik törenleri ise kız ve erkeğin anlaşmasına bağlı olarak ve bulundukları yöreye göre değişim gösterir. Her yöre ve bölgeye göre değişim göstererek, gelin ve damadın birbirlerine hayat boyu evet demeleri için gerekli ortam hazırlanır. Hayat boyu devam edecek olan aile birliği kurulup, devam ettirilir.

Asker uğurlama: Oldukça derin bir geçmişe sahip olan askerlik, şerefli ve onurlu bir başlangıçtır. Bu onurlu başlangıç çeşitli törenlerle yapılmaktadır. Askerliğe adım atarken ailesi ve arkadaşları tarafından ağırlanmaktadır. Askere giden genç el öper ve yakınlarından harçlık alarak, görevini getirmek üzere davul ve zurna eşliğinde halaylar çekilerek, gencin eline kına yakılarak vatani görevini yapmak üzere uğurlanır. Askerden gelince simit ıslatılarak kuşlara yenmesi için atılıyor. Anadolu kültüründe erkek için sünnet ve askerlik en önemli adımların başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Doğum: Doğum hayata gözlerini yeni açan bireyin uzun süren kutlamasıdır. Bebek doğduğu zaman kulağına ezan eşliğinde ismi okunur. Bebeğin üzerine kırmızı ve sarı örtü örterler. 40 gün boyunca evde kaynayan lohusa şerbeti ve kaynar ile göz aydına gelen konuklar ağırlanır. Bebeğe hediye takılır ve hayırlanır. Bebek 40 gün boyunca dışarı çıkarılmaz ve bebek sık sık yıkanır. 40 gün sonunda bebek mevlüdü okunur ve bebek çeyizi hazırlanır. 40 günün sonunda bebek ilk kime misafirliğe gidiyorsa, saçına un sürülür, koynuna yumurta koyulur. Ayrıca bebeğin ilk dişi çıktığında diş hediği yapılır.

Gelenek ve görenek geçmişten günümüze kadar saygıyla korunmuş ve uygulanmaya devam edilen milli alışkanlıklardır. Her bölgenin ve toplumun yansıması, bir bilinç altında toplayan kurallardır. Davranış bütünlüğü, yaşam biçimi ve inanışları kapsayan, çeşitlilik gösterebilen tutumlardır. Komşuluk ilişkileri de eskiden gelenek sayılan bütünlüklerden biri olarak sayılıyordu. Fakat günümüzün değişen modern hayatın da komşuluk ilişkilerine sınır getiriliyor. Eskisi kadar geçerli olmayan komşuluk ilişkileri Anadolu’nun bir çok yerinde hatırı sayılır bir saygı çerçevesi içerisinde devam ediyor.

gelenek_görenek_nedir

 

Diğer arama sonuçları:

  • gelenek ve göreneklerimiz
  • gelenek ve görenek nedir
  • geleneklerimiz ve göreneklerimiz
  • gelenek görenek nedir
  • gelenek ve görenekler
  • gelenek ve göreneklerimiz nelerdir
  • gelenek göreneklerimiz
  • gelenek görenek
  • gelenek ve görenek
  • geleneklerimiz göreneklerimiz
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

12 Yorum

  1. ben sevdim bu siteyi ama biraz daha bilgilendirse çok çok iyi olacak tı neyse artık

  2. Evet bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler ama biraz daha uzun olabilirmiş?☺

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir