0

Doğal ve Beşeri Ortam Nedir?

Yaşadığımız çevrede onlarca unsur görürüz. Bu unsurların nasıl olduğunu, nasıl meydana geldiğini merak ederiz. Bu unsurlar yollar, evler, fabrikalar, köprüler, ormanlar, dağlar, akarsu, koy, dağ, deniz olarak hayatımızın doğal unsurlarını oluştururlar. Bu unsurlar var olurken insanların hiçbir etkisi olmadan, kendiliğinden oluşarak meydana gelmişlerdir. Bunlara doğal unsurlar yani kendiliğinden oluşan ortam adı verilmektedir. Yine bir yaşam alanı içinde insan yapısı olan faktörler çoğunluktaysa buna da beşeri ortam denilmektedir. Çevremize baktığımız zaman çok sayıda beşeri unsurlar karşılaşmak mümkündür. Dükkanlar, alışveriş merkezleri, okullar, müzeler, sinema ve tiyatro birer beşeri unsurdur.

 

Doğal ortamlar genellikle şehirleşme hayatında yaşayan insanların doğal ortam istekleri artmaktadır. Burada devreye giren ağaçlar, çiçekler, orman havası ve insanların kendilerini doğal ortamda hissedecekleri doğal parklardır. Fakat nüfusun hızlıca artması, daha metropol bir hayatın getirisi olmakla beraber, beşeri çevre ortamının artmasıyla sonuç kazanmaktadır. Bu sayede doğal kaynaklara hızlı bir tükeniş yaşanmakla beraber, kaynakların kirlenmesine de neden olmaktadır.

dogal_beseri_ortam

Deniz: Yerkabuğunun çukurlarını dolduran tuzlu su kütleleridir.

Akarsu: Yağmur, kar v eve yeraltı sularından kaynağını alan ve belirli bir yatak içinde akan sulardır.

Dağ: Bulunduğu çevreye gore yüksekte olan yeryüzü oluşumudur.

Koy: Körfezden biraz daha küçüktür.

Körfez: Denizlerin ve karaların içine doğru girmiştir. Körfezlerin 3 tarafı kara ile çevrilidir.

Doğal kaynakların aşırı ve bilinçsiz tüketim sonucunda meydana gelen kayıplar pek çok çevre sorununu beraberinde getirmektedir. Teknolojide yaşanan hızlı gelişim süreci çevre kirliliğinde ve doğal kaynaklar üzerinde olumsuz etki göstermektedir. Hızlı nüfus artışı doğal kaynaklar üzerinde olumsuz etki yaparken, Fabrika ve taşıtların artması da hava kirliliğine neden olmaktadır.

Diğer arama sonuçları:

  • beşeri çevre nedir
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir