0

Akdeniz Anemisi Nedir

Akdeniz anemisi diğer ismiyle Talasemi genetik olan kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi ve Akdeniz Anemisi taşıyıcılığı olarak anılır. Akdeniz Ülkelerindeki ırklara görülen, doğacak olan bebeğe anne ve babasından genetik olarak Beta-Talesemi olarak geçen kansızlık hastalığıdır. Anemi oluşumuna neden olan etmen kandaki alyuvarların yapısında hemoglobin maddesi yapımındaki eksikliktir. Evlilik öncesi çiftlerden istenen talesemi testi önemsenmesi bir konudur. Çiftlerden birinde bulunan talasemi taşıyıcılığı bebekte olma olasılığını artıracaktır. bu nedenle test yapıldıktan sonraki sonuçlar dikkate alınarak hastalığa yön verilecektir.

 

Akdeniz anemisi belirtileri
Akdeniz anemisi öncelikli olarak halsizlik ile belirti verecektir. İdrarda koyulaşma, yüzde soluklu, karında şişlik, dalak büyümesi, gözlerde görünen sarılıktır. Akdeniz anemisi olan çocukta büyüme yavaşlamış, iskelet sisteminde de değişim başlamıştır. Elmacık kemikleri daha belirgin hale gelir.

 

Akdeniz anemisi tedavisi
Akdeniz anemisi kandan geçerek oluşan bir hastalıktır. Tedavinin doğru bir süreçte yaşanabilmesi için öncelikle hastalığın teşhisinin koyulması gerekmektedir. Sonrasında 3-4 haftada bir uygulanan alyuvar aktarımı ve düzenli olarak demir içeren ilaçların alınması ile mevcut bulacaktır. Vücuda uygulana kan akışı nedeniyle biriken fazla demirin idrarla dışarıya atılması sağlanmalıdır. Desferoksamin ve C vitamini verilerek demirin atılımı sağlanmaktadır. Büyümüş olan dalak ameliyat ile alınır. Akdeniz anemisi özellikle akraba evliliklerinde oluşan risklerden biridir. Bu konuda toplum bilinçlendirilmelidir. Evlenecek olan çiftlerin gerekli testlerden geçip, taşıyıcılık açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Çiftlerin her ikisinde de durum tespiti yapıldığı zaman, eşler gerekli tanı merkezlerine yönlendirilmelidir. Burada önemli olan gebelik öncesi yapılması gereken tetkiklerdir.

 

Akdeniz anemisi nasıl beslenmelidirakdeniz_anemisi
Akdeniz anemisi tedavi sürecinde demir ağırlıklı desteklendiği için, demir içeren gıdaları tüketmemesi gerekmemektedir. Yemeklerin yanında çay içilmesi faydalı olacaktır. Çay demir emilimini engellediği için yemeklerde bulunan demir içeriğini etkisiz hale getirecektir. Bu süreçte D vitamini almak ve yeterli miktarda süt içmek kemik gelişimini kontrol altına alacaktır. Fakat tüketimine de sınır koyulmalıdır. Gluten içeren gıdalardan da uzak durmak gerekmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir