Tercüman kime denir? Sorusunun yanıtı birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Tercümanlık mesleğini sürdüren kişiler ne iş yapar? Noter onaylı tercüme ne işe yarar? Siz de merak ediyorsanız yazımızı okumanızı öneririz. Yazımızda sizin için bir araya getirdiğimiz bilgilerin arasında tercümanlık mesleğini ilgilendiren çeşitli konulara da yer verdik.
Tercüman kelimesi Arapça kökenli bir kelime olmakla beraber günümüzde yerine kullanılan çevirmen sözcüğü de aynı anlamı karşılamaktadır. Tercümanlık mesleğini yürüten kişinin çeviri yapacağı dile de çeviriyi yaptığı dile de yeterince hâkim olması gereklidir. Tercüman, Türkçenin dışında bir dilde yazılı ya da sözlü olarak anlatılmak istenenleri Türkçeye çevirebilen kişilere denir. Tercümanlık mesleğini karşılayan kelime de bu yüzden çevirmen olarak kullanılır.
Nasıl Tercüman Olunur?
- Üniversitelerin Mütercim Tercümanlık bölümlerinden dört yıllık lisans eğitimi alarak mezun olan kişiler.
- Üniversitelerin Dil Bilimleri bölümlerini bitiren kişiler.
- Yeterli düzeyde yabancı dil bilen kişiler. (Yeterlilikleri belgelenmiş olmak kaydıyla)
- Tercümanlık mesleğini yapabilirler.
- Çevirmenlik yapan kişinin yeminli tercüman olarak çalışabilmesi noter onaylı izin belgesi sayesinde mümkündür.
- Yeminli tercümanın sahip olması gereken özelliklerden biri de bir yabancı dile ve aynı zamanda kendi diline de hâkim olma becerisidir.
Noter Onaylı Tercüme Ne İşe Yarar?
Noter onaylı tercüme yabancı vatandaşların ihtiyaç duydukları evrak çevirisinin yapılarak noterde onaylanması ile gerçekleşir. Yabancı vatandaşlar bazen bulundukları ülkede diploma, pasaport ya da ehliyet gibi resmi evraklarının çevirisine ihtiyaç duyarlar. Bu durumda evrak çevirisi ve noter onayı resmî kurumlar tarafından istenecektir.
Tercüman kime denir? Çevirmenlik mesleğinin yapılabilmesi için gerekli koşullar nelerdir? Sorularının yanıtlarını sizin için kısa ve anlaşılır şekilde bir araya getirmeye çalıştık. Tercümanlık mesleğini yapan kişinin eğitiminin bu alanda olması gerektiği gibi insan ilişkilerinin kuvvetli ve iletişim becerilerinin de gelişmiş olması ona değer katacaktır.