0

Düzenleyici Besin Nedir

Besinler vücudumuzda enerji verici, yapıcı-onarıcı ve düzenleyici olarak görev yaparlar. Besinlerde birden çok içerik bulunmaktadır. Buna göre besin sınıflandırılması da yapılarında en çok bulunan besin içeriğine göre oluşmaktadır. Düzenleyici besinler vitaminler, su, mineraller olarak görev yapmaktalar.

Vitamin Vücudun ihtiyacı olan enerji kaynağını sağlar ve direncini artırır. Vücudumuzun bağışıklık sistemini artırarak, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Büyüme ve gelişme sürecinde en önemli kaynak vazifesi görür. Meyve ve sebzede bol miktarda vitamin bulunmaktadır.

A vitamini et, balık, tereyağı, süt, yumurta, peynir, yeşil sebzeler, havuç, baklagiller ve benzer besinler A vitamini içermektedir. Göz sağlığını koruyan ve kemik gelişiminde önemli rol oynayan vitamini besinlerden almalıyız.

B vitamini yeşil sebzeler, tahıllar, yumurta, süt, et, çilek ve benzer besinlerde bulunur. Sinir ve kasların gelişiminde en önemli rolü oynar.

C vitamini portakal, narenciye, koyu yeşil sebzeler, kırmızı meyveler, kuşburnu C vitamini bakımından çok zengindir. Vücut direncimizi artırır ve diş eti hastalıklarında tedavi edici etken olur.

D vitamini balık, yumurta, peynir, süt, tereyağı, yoğurt gibi besinlerde bulunan, kemik sağlığı için oldukça önemli vitamindir. Özellikle yaşlılık sürecinde kemik erimesine engel olan D vitamini, erken yaşlarda doğal besinlerden alınmalıdır.

E vitamsinlerde bulunan, kemik  ini yumurta, süt, peynir, kırmızı et, muz, balık gibi besinlerde E vitamin barınmaktadır. Vücudun büyümesi ve gelişmesinde rol oynar. Cilt üzerinde oluşan ve geçmek bilmeyen inatçı yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlar.

K vitamin ıspanak, lahana, mısır, çilek, karaciğer gibi besinlerde bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Ayrıca K vitamin yaraların hızla iyileşmesini sağlamaktadır.

 

Su Vücudumuzun %70’ inin su olması, susuz bir yaşamın olamayacağının en önemli kanıtı olmaktadır. Buna göre vücudumuzun günlük su ihtiyacını su ve sulu yiyeceklerden almalıyız. Sağlıklı bir yaşamın ilk koşulu, yeterince su içmektir. Su sadece vücudumuzun ihtiyacını gidermekle kalmıyor, sağlığı da büyük oranda dengeliyor. Kanımıza akıcılık sağlıyor ve böylece besin ile oksijenin taşınmasına köprü vazifesi görüyor. Sıcak havalarda terleme yoluyla vücudumuzdan su atıldığı için, fazla su içilmesi kaçınılmaz olmaktadır.

 

Mineraller Vücudumuzun hormonlarını düzenleyici en önemli yapı taşıdır. Organların uyumlu ve dengeli bir şekilde çalışması, minerallere bağlıdır. Kendimizi yorgun ve halsiz hissettiğimiz zaman, vücutta eksilen minerallerin farkına varamayız ve nedenini çözemeyiz. Kemiklerin de güçlenmesini sağlar. Klsiyum, fosfor ve demir minerallere örnek olarak verilebilir. Bir çok besinlde bulunan mineralleri doğal yollarla elde etmeliyiz. Deniz ürünlerinde, süt, sebze ve tahıllarda, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerde mineral bulunmaktadır. Sağlıklı yaşamak için dengeli ve düzenli beslenmek, yaşam biçimimiz haline gelmelidir.

 

 düzenleyici_besin_nedir

Diğer arama sonuçları:

  • düzenleyici besinler
  • düzenleyici besinler nelerdir
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir