0

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir

Histerik kişilik bozukluğu nedir? Histrionik kişilik bozukluğu olanlara nasıl davranmalı? Histrionik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler her zaman kendilerinin hatırlanmasını ve önemsenmesini isterler. Çevreleriyle iyi geçinmeye çalışırlar ve kendilerine her zaman yardım edilmesini isterler.

Duygusal yönden çok derin duygular beslemezler veya samimi olmazlar. Histerik kişilik bozukluğu olan kişi sizinle konuşurken sanki rol yaptığını hissedebilirsiniz. Çok renkli ve alıcı, çekici olmaları karşısındaki insanı etkileyebilir.

Histrionik kişilik bozukluğu olan kişilerin geçmişlerine baktığımızda özellikle anne ve babalarından kaynaklan problemler olduğu anlaşılıyor. Özellikle kız çocukları rol yeteneğini geçmişteki problemleri çözerek almıştır.

Ülkemizde görülme oranı yüzde 3 civarıdır. En fazla kadınlarda görülmektedir.

Histrionik kişiler karşısındaki insanları çok kolay etkileyebilirler. Kendileri için rol yapmak çok kolay olduğu için, gerçekmiş gibi hissettirirler. Ancak bu kişilere dikkatle kulak verdiğiniz zaman yapmacık kelimeleri hemen anlayabilirsiniz.

İlişkilerinde ise yardım sever ve dostane tavırlar gösterirler. Cinsel hayatlarında ise oldukça çekici olmayı amaçlarlar. Karşısındaki kişiyi etkilemeyi iyi bilirler. Her zaman övülmek isterler.

Histrionik kişilerin en büyük sorunu kendi düşüncelerinin ve hislerinin olmayışıdır. Çünkü histerik kişiler başkalarının düşüncelerine göre hareket ederler. Sanki işi boş biriymiş gibi davranırlar. En ufak bir gerginlikte bile kendilerini çekebilirler. İç duyguları olmadığı için karşı tarafa katacağı bir şeyde yoktur.

Aynı zamanda empati duyguları da yoktur. Kendilerini başkasının yerine katamadıkları için reddedildikleri zaman kendilerini boşlukta hissederler. Prensipleri ve kendilerine özgü fikirleri yoktur. Şartlar o an neyi gösteriyorsa ondan yana olurlar.

Histrionik kişiler kendilerini şöyle tanımlarlar:

“Duygusal ve duyarlı biriyim, herkes beni beğenmeli, beni sevmeli” Yanı sıra ilişkilerinde “her şey sinir bozucu, toplumla uyuşamıyorum, toplumu bana kazandırın” mantığı ile davranırlar. Kısaca histerik kişilik bozukluğu budur. Peki tedavisi yok mu? Var elbette.

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Histrionik kişilik bozukluğu tedavisi kişinin içgüdüsel duygularını anlayarak tedavi edilir. Yanı sıra bu süreçte antidepresan da kullanılabilir.

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir