4

Türk Halk Oyunları İsimleri

Yurdumuzun her köşesinde varlığıyla yöresine özgü halk oyunları vardır. Varlığını doğadan, toplumsal olaylardan, günlük yaşantılardan alan halka oyunları gelenek görenekler başta olmak üzere, ulusal duygularımızı yansıtmaktadır. Bayramlarda, özel günlerde, düğünlerde, kutlamalarda, asker uğurlamalarında duygusal anlamda yakınlaşmayı ve milli duyguları güçlendirmeyi sağlar. Ankara’ da fidayda, Elazığ’ da çayda çıra, Aydın’ da zeybek, Trabzon’ da Horon, Artvin’ de Atabarı, Eskişehir kadamaz oyunu, Muğla Kalkan oyunu, Tokat kandilli oyunu milli halka oyunları olarak oynanmaktadır.

Yöresel danslar ve kostümlerle bütünleşen halka oyunları, kapsam bakımından Dünya’ da en çok bütünlük yaratan folklorik oluşumlardan biridir. Oldukça önemli bir halk kültürü olan oyunlar, her yörenin kendine has ve varlığını yansıtan zenginliğidir. Bu nedenle Türkiye, halk oyunu bakımından en zengin Ülke olarak tarihe geçmiştir. Çoklu bir kültürün medeniyet eşiği olan Türkiye yöre, dans ve kostüm bakımından geniş bir yelpazeye yayılmaktadır.

Halk Oyunları Giysileri

Bayan giysileri oyalı yazma, üç etek, penezli fes, şalvar, yemeni, konçlu çizme, kolon, çorap olmaktadır. Erkekler ise börk başlık, şalvar, potur, yemeni, işlik, cepken, çorap, trablus şal kuşak olmaktadır. Kültür, örf ve adet bakımından eşi benzeri bulunmayan bir zenginliğe sahip olan Türkiye, birçok farklı yöresel oyuna sahip olmaktadır. Her yörenin kendine has sergilediği halk oyunları ayrı bir zarafete hakimdir.

 

 Halk Oyunlari İsimleri

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir