2

Ses Nedir? Sesin Kaynakları Nelerdir?

Çevremizde bir çok ses bulunmaktadır ve her sesin bir kaynağı vardır. Bunlar insanlar, hayvanlar, müzik aletleri, su, makineler olarak ses çıkaran herşey ses kaynağıdır. Ses kaynakları birbirlerinden bağımsız ve farklı olarak ses çıkarırlar. Telefonun çalan müziği bir kişinin bizi aradığını gösterir. Araba kornalarının çıkardığı ses trafikte uyarıcı olduğunu, bize seslenen kişilerin ise bize hitap ettiğini anlarız. Tüm bunlar sesin kaynağını oluşturan unsurlardır. Ses ve sesler gündelik hayatımızda oldukça önemli bir yer almaktadır. Seslerin bize yol göstermesi, hayatımızda bize yardımcı olmaktadır. Sevinç, üzüntü, hüzün, öfke, mutluluk, heyecanlarımızı farklı kişilerle paylaşır, ses tonumuzdan ne demek istediğimizi açık şekilde ifade edebiliriz.

 

Doğada var olan canlılar kendilerine has ses kaynağı oluşturmaktadır. Hayvanların kendilerine has ses çıkarma özellikleri bulunmaktadır. Ses kaynakları birbirinden farklıdır ve doğal ses kaynakları, yapay ses kaynakları olarak ikiye ayrılırlar.

 

Doğal ses kaynakları

Kedi, insan ve kuş gibi canlıların, rüzgar, gök gürültüsü, yağmur ve dolu gibi doğada bulunan sesleri üreten kaynaklardır.

 

Yapay ses kaynakları

Makineler, müzik aletleri, telefon sesleri gibi insan eliyle yapılan cihazlardır. Titreşen her cisim ses üretir. Yavaş titreşimler düşük, hızlı titreşimler yüksek ses çıkarırlar. Bir sesin düşük ve yüksek olmasına sesin şiddeti denilmektedir. Buradan yola çıkarak, bir sesi işitebilmemiz için öncelikle o sesin şiddetinin önemli olduğunu belirtmemizde fayda vardır. Yaklaşmakta olan bir trenin sesini işittiğimiz zaman, şiddetinin yüksek, uzaklaşan treninin sesinin şiddeti ise düşüktür. Sesin bir enerji olduğunu da belirtelim. Şiddetli bir gökgürültüsü sırasında camların titremesinin nedeni de budur.

 

Sesin şiddeti değişir mi?

Ses yayıldığı zaman şiddeti azalmaktadır. Bu nedenle kalabalık ortamlarda mikrofon kullanılması sesin her taraftan duyulmasını sağlamaktadır. Megafon gibi ses sesi yükselten cihazlar sesin istenilen doğrultuda şiddetli dağılımını sağlar. Bu sayede sesin şiddeti yükselir ve daha uzaktaki kişiler duyabilir. İşitme kayıpları sesleri duymayı engeller. İşitme engeli olan bireylerin kullandıkları işitme cihazları sayesinde çevreden gelen sesler toplanarak kullanıcı kişinin kulağına iletilir. İşitme cihazları da sesin şiddetinin değişebilme özelliğinden yararlanılarak hazırlanmıştır.

 ses_nedir_kaynaklari_nelerdir

Diğer arama sonuçları:

  • ses kaynağı nedir
  • ses kaynakları nelerdir
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir