0

Besinlerin Sindirimi

Vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılayan besinleri vücudumuza ağız yoluyla alırız. Daha sonra tüm vücuda kan yoluyla ulaşmaktadır. Besinlerin sindirimi için öncelikle ağız yoluyla çok küçük parçalara ayırırız, sonrasında kana karışmak için değişim yaşarlar. Bu değişime sindirim denilmektedir.

Sindirimde önemli yapı ve organlar

Ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsakla sona erer. Yani ağızda başlayıp anüste sona ermesi sindirim sisteminin düzenli çalışmasının bir sonucudur. Besinler ağızda dişler yardımıyla parçalanıp, tükürük salgısıyla ıslatılmaktadır. Yutak besinleri yemek borusuna iletmektedir. Besinlerin mideye iletilmesi yemek borusunun görevidir. Mide besinleri karıştırıp, proteinleri suda çözünen parçalara çevirir. İnce bağırsak mideden sonra gelir ve ilk kısmına onikiparmak bağırsağı denilir. Kalın bağırsakta sindirim olmamaktadır. Sindirim anüsten dışarıya atılmaktadır.

Sindirime yardımcı olan organlar

Sindirime yardımcı olan organlar tükürük bezleri, pankreas ve karaciğer olmaktadır. Dişlerimiz de sindirimin başladığı ilk adımdır. Dişer besinleri parçalar, keser ve iyice öğütür.

Sağlıklı sindirim nasıl olur

Sağlıklı bir sindirim yapabilmek ve sağlıklı yaşamak için öncelikle besinleri çok çeşitli ve kontrollü tüketmeliyiz. Aşırı yağlı yiyecekleri sık tüketmemeliyiz. Yiyecekleri iyi çiğneyerek sindirimin kolay olmasını sağlamalıyız. Sağlıklı sindirim için aşırı ve çok yemek tüketmemeliyiz. Düzenli egzersiz ve yürüyüşleri aksatmamalıyız. Aksi halde sindirim sistemi hastalıklarına maruz kalmak kaçınılmaz olur. Başta ülser, ishal, tifo, dizanteri, kolera ve en önemlisi bağırsak parazitleri hayatımızı zorlaştırır.

 

 

 besinlerin_sindirimi

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir