0

Öfke Kontrolü Nedir? Nasıl Önlem Alınır?

Öfke aniden gelişebilen, bazen farkında olmadan esiri olduğumuz duygu durumudur. Mantık dışı çalışan öfke patlamaları kontrol edilmezse, ileri boyutlara taşınarak bizleri hastalıklı bir ruh haline dönüştürebilir. Önüne geçilemeyen öfke kontrollerinin tetiklediği unsurları öncelik olarak gözden geçirmek, kontrolü elimize almak için sağlayacağı faydalardan biri olacaktır. Modern hayatın getirdiklerinden biri olan internet özellikle gençleri etkisi altına alarak, kontrol edilemeyen ve öfke nöbetlerine yol açabilmektedir. Bilgisayar başında günün büyük bir bölümünü geçiren gençlerde bu durum daha fazla ön plana çıkmaktadır. Özellikle ailelerin bu konuda tedbir almaları, çocukların ve gençlerin bilgisayar saatlerine kısıtlama getirmeleri doğru olacaktır. Öncelikle güne nasıl başladığımıza bir bakalım. Güne kahvaltı etmeden, sevdiklerimize sıcacık bir günaydın demeden ve kendimizi ruh-beden olarak bütünlük içinde hazır hissetmeden güne başlamamalıyız. Güne başlangıç gün içinde daha ağır vakaların oluşmasına zemin hazırlayacak unsurlardır. İş hayatının dayattığı olumsuzluklar, insan ilişkileri insanları tahammülsüz ve öfkeli yapmak için birer araçtır. Bu araçları etkisiz hale getirmek imkansızdır. Bu nedenle öfke kontrolü ile başa çıkabilmek için çeşitli kuramları analiz etmek, onlardan destek almak zorundayız. Aksi hale zamanla kendini sevmeyen ve öfkesine yenik düşerek bir çok konuda dengesini kaybetmiş biri olarak anımsanırız.

 

Öncelikle hayattın getirdiklerine bakarak ona teşekkür etmeliyiz. Sağlıklıyız, işimize gidebiliyoruz, bizi seven insanların varlığı içimizi ısıtıyor. Bunları düşünerek ilk etapta kendi değerimizin farkına varabiliriz. Öfke kontrolünün getirileri sadece ruhsal anlamda değil, fiziksel anlamda da olumsuz etkiler yaşanmasını sağlayacaktır. Baş ağrısı, gerginlik, zor nefes alınması, sırt terlemesi, performans ve düşük verim, dikkat dağınıklığı, odaklanma eksikliği ve zihinsel olumsuz etkiler beraberinde gelecektir. Öfke saldırgan davranışları beraberinde getiren sancılı bir süreçtir. İnsanların tahammül seviyelerindeki azalma, ani öfke patlamaları olarak ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte yaşanılan zorluklar silsile misali birbirini olumsuzlukla etkileyecektir. Öfkenizi kontrolünüzü sağlayamazsanız haklıyken haksız duruma düşmeniz kaçınılmaz olacaktır.

öfke_köntrölü_nasil_yapılır

Öfkenizi kontrol altına almanın yolları

Öfkenizi kontrol altına alabilmek için öncelikle karşınızdaki kişiyi doğru anlayıp anlamadığınıza emin olun. En büyük öfkeler yanlış etkileşimin getirileridir. Öncelikle düşünün ve yargılama sürecine geçmeden önce mutlaka olayları analiz edin. Ağzınızdan çıkan kelimelerin size söylendiğini varsayın ve düşünmeden konuşmayın. Hemen bulunduğunuz ortamı terk edip kısa bir yürüyüş yaparak, olayı yeniden analiz edin. Kesinlik bildiren asla ve kesinlikle kelimelerine öfke anlarınızda kullanmayın. Öfke duygusunu yok etmek imkansızdır. En çok da kendine öfkelenen insan, en çok kendine zarar verir. Öncelikli olarak ne kadar değerli olduğunuzun farkına varın, yaptığınız her işte bir kusur aramaktan vazgeçin. Unutmayın bu dünyada hepimiz bir birey olarak fakat toplum içinde yaşayan kişileriz. Herkesin hayatı zor bir süreçten geçiyor olabilir. Bunu bu şekilde düşünerek insanlara yaklaşımınızda öncelikli olarak öfkeyi ilk sıraya koymayın. Herkesin hayatı en az sizin ki kadar zor ve sancılı geçebilir. Bu süreçte anlayışı ön plana alıp öfke kontrolünüzü sağlayacak kaynaklara zemin hazırlamalısınız.

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir