0

Mers Hastalığı Belirtileri

Mers hastalığı Suudi Arabistan başta olmak üzere tüm Ortadoğu’dan hızla yayılan öldürücü bir virüstür. İnsan sağlığını ciddi oranda tehdit eden mers virüsü günümüze kadar bir çok kişinin ölümüne neden olmuştur. Grip belirtileri ile başlayan mers, ilerleyen süreçlerde daha ağır etkiler göstererek ölümcül sonuçlara kadar hastalığı götürüyor. Bu hastalığı yakalanan kişilerin büyük bir bölümü ölüm ile neticeleniyor. Virüs ailesinin en tehlikeli kişiliği ortaya koyan hastalık bulaşıcıdır. Hastalığın yayılış ve çıkış yeri olarak kesin olmamakla birlikte tek hörgüçlü develer olduğu bilgisi tanımlanıyor.

 

Mers hastalığı belirtileri

Mers öncelikle gribin insan vücudunda gösterdiği bulgularla belirgin olmaya başlıyor. Bu bulguları takiben geçmeyen ve inatçı öksürük, ateş ve nefes darlığı olarak kendini gösteriyor. Bir çok hasta da ishal belirtiler veriyor. Hastalığın tespit edilemediği ve ilerleme gösteren kişilerde zatürre, organ yetmezliği oluşuyor. Yoğun bakım ünitelerinde tedavi altına alınmaktadır. Bu hastalık hemen kontrol altına alınmalı, insanlarla iletişimden kaçınılmalıdır.

 

Mers nasıl bulaşır

Mers solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlarla kişiden kişiye sıçrayabilmektedir. Bu nedenle hastalık belirtileri olan ve hastalığa karşı tedbir alınması gereken önlemler vardır. Özellikle yanak yanağa öpüşmek, herhangi bir nesneye özellikle alışveriş merkezlerinde dokunduktan sonra ellerimizi antibakteriyel sabunla yıkamak. Ellerimizi yıkamadan kesinlikle bir şey tüketmemek. Kapalı alanlarda özellikle çocuk ve yaşlıların, hastaların vakit geçirmemesi sağlanmalıdır. Bu konu üzerinde herkes tedbir almalı, sağlığını korumalıdır. Özellikle sağlık çalışanlarının öz bakım konusunda hijyene son derece dikkat etmeleri gerekmektedir. Kolayca bulaşabilen mers, son derece acımasızca özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri vuruyor.

 

Mers hastalığından korunma yolları

Mers hastalığından korunmak için öncelikle hijyene çok dikkat edilmesi gerekiyor. Eller sık sık yıkanmalı, kalabalık alışveriş merkezlerinin tuvaleti mecbur kalınmadıkça hijyen kurallarına uygun şekilde kullanılmalı, nesne ve objelere dokunduktan sonra yemek yenmemeli, eller düzgün şekilde yıkanmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri daha kolay ele geçiren mers virüsü için, yediklerimize dikkat ederek savunma mekanizmamızı güçlendirmeliyiz. Özellikle turuncu ve kırmızı meyveler bağışıklık sistemini güçlendirecek, hastalıklara karşı koruyucu önlem almış olacaktır.

mers_hastaligi_belirtileri

Mers hastalığı tedavisi

Mers hastalığı için kesin olan net bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Hastaların durumlarına göre değerlendirme yapılır ve iyileştirme süreci desteklenir. Henüz geliştirilen aşı veya ilacı bulunmamaktadır. Bu nedenle ciddi tedbirler alınmalı, doğru önlemler alınarak hastalığın bulaşma endişesini devre dışı bırakmalıyız.

 

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir